PCM Uitgevers de Ghakste

Halverwege 2004 gooide kattenbakkorrel fabrikant PCM zichzelf in de uitverkoop, met alle zakkenvullerij van dien (tjek vooral de extragratis hoogintelligente comments). Na drie jaar graaien vindt de Britse investeerder Apax het welletjes en verkoopt het PCM karkas terug aan een of andere stichting met met heimwee naar het verleden. “Alvorens Apax instapte was er 280 miljoen eigen vermogen en 173 miljoen schuld. Bij het vertrek is het eigen vermogen gehalveerd tot 145 miljoen en de schuld ruim verdubbeld tot 375 miljoen met nu jaarlijks 18 miljoen aan rentelasten.”
Philip Alberdingk Thijm, nog geen jaar geleden binnengehaald als verlosser, bleek in feite hoogst incompetent en moet binnen de verhernieuwde organisatie het veld ruimen. Met een oprotpremie van 2 miljoen euri, dat dan weer wel. Zakken vullen is immers van alle tijden. Dat fulltime NRC basher Micha Kat de zaak kritisch volgt is logies, maar ook René Bogaarts van FEM Business schreef een vermakelijk scenario voor de volgende sollicitatieronde van Alberdingk Thijm.

8 thoughts on “PCM Uitgevers de Ghakste”

  1. Goed geregeld, 2 jaarsalarissen bij vertrek en daarnaast (met 30 anderen) 10x je inzet uit een aandelenplan halen. Snap niet dat daar geen voorwaarden aan gesteld worden, zoiets als “als je niks presteert is dat niet zo heel erg, dan mag je het nog steeds hebben, maar als je de schulden als een gek laat oplopen en dat daardoor de redacties moeten bezuinigen en we waarschijnlijk kwaliteit moeten inleveren dan moeten we je helaas teleurstellen.”

  2. Ik verdien tenminste eerlijk m’n geld met JavaScripts. Dit soort mensen zijn een schande voor den werkende mensch!

  3. Maar wat hij van BNR heeft gemaakt was wel een goede zet, hij is gewoon meer een hoofdredacteur dan een CEO blijkt ook uit het planet-verhaaltje. Verder blijft hij natuurlijk wel een ordinaire zakkenvuller. Wie is er eigenlijk bestuur van de stichting democratie en media, hoe zou het zitten met het kapitaal van de stichting? Wat als deze stichting failliet gaat, de doelstelling (afaik, geen zin om de kvk-gegevens te lichten) is wel goed, het bevorderen van vrije pers. Bij faillisement zal het parool opgeheven worden (we hebben toch al veel dagbladen in Nederland, so what….) en zullen de 88% van alle PCM-aandelen verkocht worden door een curator denk ik. Maar PCM is toch eigenaar van Volkskrant, NRC Handelsblad, Trouw en het AD wat zal betekenen dat het eigendom van deze kranten te koop staat -> 4 redelijke kwaliteitskranten met een onzekere toekomst -> dit is geen gewoon bedrijfsrisico maar zijn fouten door een stichtingsbestuur gemaakt -> nu komt toch echt een stukje bestuursverantwoordelijkheid om de hoek kijken. Aanpakken dat bestuur zou ik zeggen. trouwens bij -edet- zullen ze wel in het vuistje lachen, de “linkse” oude media misschien in de problemen?

  4. Dat geldt toch voor elke uitgever, heeft niets met PCM te maken. Een bedrijf dat wordt gefinancierd met aandelen gaat niet zomaar failliet; eerst worden die overige 88% alsnog uitgegeven. En Het Parool is allang niet meer van deze stichting.

    SDM/PCM zal volgens mij hun problemen niet zelf kunnen oplossen. Want deze bestuurders zijn zo slecht dat ze niet alleen zelf een bedrijf kunnen leiden en daarom anderen in moeten huren, maar ze zijn ook te slecht om die anderen te kunnen beoordelen en selecteren.

  5. “Alberdingk Thijm kan een voorbeeld nemen aan Berry van Aerle. In 1988 Europees Kampioen, later met veel voldoening weer aan de slag als postbode.”

    LOL! was de hele wereld maar als berry

  6. 24hourpleasureman; en dan bezorgt iedereen post? Wie schrijft die post dan, en wie maakt dan eten voor al die postbodes?

Leave a Reply

Your email address will not be published.